Evcil hayvanınızı kısırlaştırma, minik dostunuzun uzun vadeli sağlığını ve diğer yandan da dostunuza yapacağınız ilerideki sağlık harcamalarını etkileyen en önemli kararlardan biri olabilir
Bir araştırmaya göre kısırlaştırılmış erkek köpeklerin yaklaşık % 14 ve kısırlaştırılmış dişi köpeklerin % 26 daha çok yaşadığı tespit edildi.
Araştırmada kısırlaştırılmış dişi kediler% 39 daha uzun, kısırlaştırılmış erkek kediler ise% 62 daha uzun yaşadığı tespit edildi.
Kısırlaştırılmamış evcil hayvanların ömrünün kısalması; dolaylı olarak gezme-dolaşma dürtüsünün artmasına; diğer hayvanlarla etkileşime girerek yaralanmalara ve enfeksiyonlara neden olan kavgalara maruz kalma, araba çarpmalarından kaynaklanan travmalara ve diğer kazarlarla meydana gelen olaylarla ilişiklendirilebilir.
Kısırlaştırılmış evcil hayvanların uzun ömürlülüğünün artmasının bir nedeni; belirli kanser türlerine yakalanma risklerinin azalmasıdır. Sağlam dişi kediler ve köpekler, pyometra (potansiyel olarak ölümcül bir uterus enfeksiyonu) ve rahim, meme bezi ve üreme sisteminin diğer kanserlerini geliştirme şansı daha yüksektir. Erkek evcil hayvanların kısırlaştırılması, testis kanseri riskini ortadan kaldırır ve daha düşük prostat kanseri oranlarına neden olur.
Öneri olarak;
Sahip olunan kediler 7 aylık olmadan kısırlaştırılmalıdır.
Sahip olunan dişi köpekler 7 aylıktan önce kısırlaştırılmalıdır.
Sahip olunan küçük cins erkek köpekler, 7 aylıktan önce kısırlaştırılmalıdır.
Ev hayvanı olan büyük cins erkek köpekler, ortopedik kaygılar nedeniyle 12 ila 15 ay arasında; büyüme durduktan sonra kısırlaştırılmalıdır.
Serbestçe dolaşan büyük cins erkek köpekler, istenmeyen üreme popülasyon endişeleri nedeniyle 5 aylık olmadan kısırlaştırılmalıdır.
Barınak hayvanları, evlat edinilmeden önce 6 haftalıkken kısırılaştırılmalıdır.