Kediniz kulaklarını kaşıdığında neler oluyor? Bir enfeksiyon olabilir, ancak sebep kulak akarları da olabilir.
Kulak akarları en çok doğada yaşayan veya bazı durumlarda kurtarma veya barınaklar gibi topluluk ortamlarından gelen yavru kedi ve erişkin kedilerde yaygındır, ancak herhangi bir kedi bunları alabilir. Mikroskobik istilacılar kulak kiri ve diğer deri kalıntılarıyla beslenir ve hızla çoğalır.
Kulak akarı olan kedilerde yoğun kaşıntı görülür. Kaşıntıyı gidermek için sık sık başlarını salladıklarını ve kulaklarını kaşıdıklarını fark edebilirsiniz. Şiddetli vakalarda, genellikle bakteriyel bir enfeksiyonla komplike hale gelen, kulak çevresinde ham deri veya saç dökülmesi ile sonuçlanır.
Yavru kedinizin veya kedinizin kulaklarında kahve telvesi gibi görünen kuru, ufalanan, koyu kahverengi mumsu bir akıntı varsa kulak akarları olma ihtimali yüksektir. Keskin gözleriniz varsa ve bir büyüteçle akıntının bir örneğini incelerseniz, kulak kiri içinde hareket eden iğne başı büyüklüğünde küçük beyaz akarları görebilirsiniz.
Kulak akarları insanları etkilemez, ancak kediler arasında oldukça bulaşıcıdır ve köpeklere de bulaşabilir. Bu, kaşıntılı yaratıklardan yalnızca bir kediye teşhis konulsa bile, sadece onu değil, aynı zamanda evdeki diğer evcil hayvanları da tedavi etmeniz gerekeceği anlamına gelir.
İyi haber şu ki, bu günlerde kulak akarlarını tedavi etmek çok daha kolay. Veterineriniz veya teknisyeni kulakları iyice temizleyecek ve topikal bir ilaç uygulayacaktır. Eski kötü günlerde, bir kedinin kulaklarının bir ay kadar uzun bir süre düzenli olarak tedavi edilmesi gerekiyordu. Artık ilaçlı kulak damlaları, tüm vücut veya sistemik parazit tedavisi ile birlikte akarlardan çok daha hızlı ve kolay bir şekilde kurtulacaktır.