Hayır, kedinizden uçuk alamazsınız. Ancak kedi herpes virüsü kedilerde yaygındır, genellikle hafif semptomlara neden olur, ancak bazen çok daha ciddi.

 

Her türün kendi herpesvirüs versiyonu vardır. Kedi herpes virüsü insanlara bulaşamaz ve insan herpes virüsü kedilere bulaşamaz.
Kedi herpes virüsü, kedilerde yaygındır, oldukça bulaşıcıdır ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına veya konjunktivit ve kornea ülseri gibi göz sorunlarına neden olur. Bazı kediler her ikisini de yaşar.
Genellikle yavru kediler FHV’yi annelerinden alır. Kalabalık barınaklardaki veya büyükbaş hayvan barınaklarındaki kediler de risk altındadır. Hastalık, enfekte bir kediden veya kontamine nesnelerden tükürük veya göz veya burun salgılarıyla doğrudan temas yoluyla yayılır. Kediler hapşırdığında virüs aerosol haline gelir ve havada yayılır.

Aşılama, FHV’nin şiddetini azaltmaya yardımcı olur, ancak bunu mutlaka önlemez. Genellikle virüs, kedi bağışıklık sistemini etkisiz hale getiren ve belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan stresli bir durum yaşayana kadar uykuda kalır.
Tipik olarak vakalar kendiliğinden düzelir, ancak ciddi vakalar veya iyileşmeyen vakalar antiviraller ve bazen ikincil bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotiklerle tedavi edilir. Gözler etkilenirse, veterineriniz sizi bir uzmana yönlendirebilir. Ciddi olan veya iyileşmeyen göz enfeksiyonlarının, gözde kalıcı hasara neden olabileceği için gecikmeden tedavi edilmesi gerekir.
İyileştikten sonra bile, virüs kedinin vücudunda devam eder ve başka bir stresli durum veya kortikosteroidler gibi ilaçların yeniden ortaya çıkmasına izin vermek için bağışıklık baskılanmasını bekler. Evlerde, barınaklarda veya birden fazla kedinin bulunduğu diğer durumlarda, hasta kediyi izole etmek, ayrı yiyecek ve su kapları ve diğer malzemeler sağlamak ve ortamı iyice dezenfekte etmek iyi bir fikirdir. Kedinizin stres atmasına yardımcı olmak için başka yollar bulabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaşır mısın ?